KUTT Gourmet

KUTT Gourmet er et kafé-konsept på Blindern i Oslo som baserer seg på overskuddsmat som ellers ville bli kastet. KUTT Gourmet er en av de fem nominerte til Årets Sosiale Entreprenør 2015. Vinneren kårest på SosEnt-konferansen den 3. november.

Fortsatt noen få ledige plasser på SosEnt-konferansen 2015.

KUTT Gourmet lager gourmetlunsj av ingredienser som nærmer seg «best-før»-dato. Per i dag har de én kafé, på Blindern i Oslo. Målet er å redusere matkasting og samtidig tilby studentene et bærekraftig matvalg. KUTT Gourmet er et samarbeid mellom Matvett, Kompass & CO, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og Scandinavian Design Group (SDG).

Kaféen drives av SiO i samarbeid med Kompass & Co, der ungdom får verdifull arbeidserfaring. KUTT Gourmet er mer enn et kafé-konsept, det brukes også som et bevisstgjøringsverktøy. Matvett er med som partner, med mål om å bidra til redusert matsvinn i verdikjeden og bevisstgjøring om matkasting.

Nordmenn kaster mat for 14 milliarder i året, og de under 30 år er gruppen som kaster mest mat. Gjennom KUTT Gourmet ønsker man økt oppmerksomhet om hvordan man kan ta ansvar for egen matkasting, samtidig som de setter fokus på at matkasting ikke kan løses av forbrukerleddet alene, men at hele verdikjeden må samarbeide.

– Gjennom konseptet KUTT Gourmet løser vi viktige utfordringer i samfunnet gjennom å tilby overskuddsmat i et lunsjtilbud til studentene og samtidig sysselsette ungdom som har falt utenfor. Synliggjøring av hvor mye mat som kastes unødvendig viser hvor mye konseptet «sparer» samfunnet for, både økonomisk og miljømessig. Dette samarbeidet i verdikjeden er et godt eksempel på bærekraftig drift som ivaretar viktige ressurser som mat og mennesker, sier kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett.

– Studentene har tatt veldig godt imot konseptet. Gjennom KUTT Gourmet kan studentene ta samfunnsansvar ved å spise mat som ellers ville blitt kastet. Råvarene varierer fra dag til dag, derfor blir det en overraskelse hva studentene får smake og kokkene har å jobbe med, sier direktør i SiO Mat og Drikke, Per Christensen.

– Det er viktig for ungdom som har falt utenfor å være en del av et miljø som handler om kunnskap og fellesskap. Å jobbe her er utrolig viktig for våre ungdommer. Her får de noe å strekke seg etter. Gjennom KUTT Gourmet bevisstgjør vi på mange måter og sparer samfunnet for kostnader, sier daglig leder i Kompass & Co, Sherry Hakimnejad.

– Vi i SDG driver først og fremst med fasilitering av verdikjedesamarbeid for å skape størst mulig positiv endring. Vi mener at design og innovasjon er et samfunnsfag og at det for oss handler om å skape morgendagens innovasjonsmuligheter på dagens samfunnsutfordringer. Slik kan vi skape en framtid bedre enn vår fortid, sier Mads Bruun Høy i SDG.

Om KUTT Gourmet

  • KUTT Gourmet er et kafé-konsept på Blindern i Oslo som baserer seg på overskuddsmat
  • Prosjektet kom til gjennom et samarbeid i TRIPPEL, initiert av Scandinavian Design Group
  • Partnerne i KUTT Gourmet er Matvett, Kompass & Co, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og Scandinavian Design Group.
  • Trippel handler om å gjøre samfunnsansvar lønnsomt. KUTT Gourmet er åpen høsten 2015 på Blindern som en permanent lunsjkafé fra tirsdag til fredag kl. 12.00-14.00 eller så langt lageret lenger
  • Ingrediensene som brukes er nær, men ikke over, «best før»-dato. Målet er å kaste mindre mat og gi studentene en mulighet til et rimelig og godt måltid
  • Følg KUTT Gourmet på Twitter: #KUTTGourmet #matsvinn #girungdomarbeid #sosent2015

Kontaktpersoner
Per Christensen, direktør SiO Mat & Drikke, tlf.: 92 80 25 02
Anne Marie Schrøder, Kommunikasjonssjef i Matvett, tlf.: 95 22 09 95
Sherry Hakimnejad, Kompass & Co tlf.: 901 60 289
Unni Irmelin Kvam, pressekontakt, SiO, tlf.: 95 17 26 72

Foto: Hanne E. Holst /SiO