Endelig Gammel Nok!        

Årets sosiale entreprenør 2015 er gründerbedriften Gammel Nok, som hjelper arbeidstakere over 50 år til å jobbe lengre.

For sjette år på rad kåres Årets sosiale entreprenør. Juryen har i år vurdert 76 kandidater, hvorav fem bedrifter ble nominert til finalen. Under årets SosEnt-konferanse i Operaen i dag, tirsdag 3. november 2015, ble det kunngjort at Gammel Nok er årets vinner.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si? Jeg har ikke forberedt meg på dette i det hele tatt. Takk! sier gründer Truls Nordby Johansen i Gammel Nok AS, som ble svært overrasket over prisen.

Etter å ha fått summet seg, la han til:

– Vi er mange i Gammel Nok som jobber hardt for å fronte seniorene. Vi ser de som en del av løsningen og ikke en del av problemet når vi prater om eldrebølgen. Når det sorte gullet stropper får det grå trå til!

Han fikk ideen til konseptet etter at faren ble førtidspensjonert som følge av nedbemanning. Johansen så at denne gruppen med eldre arbeidstakere hadde behov for å bli gitt en mulighet til å jobbe lengre eller komme tilbake til arbeidslivet igjen.

1000 seniorer i stallen
Mange i aldersgrupppen 50+ faller utenfor yrkeslivet for tidlig. Det er ikke en bærekraftig løsning for velferdssystemet, og heller ikke i tråd med prinsippene i pensjonsreformen og avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Samfunnet har rett og slett ikke råd til at folk skal pensjonere seg så tidlig, og trenger alle de ressursene denne arbeidstakergruppen representerer, særlig innenfor helse- og omsorgssektoren. For mange seniorer finnes det også økonomiske og sosiale grunner til at de ønsker å jobbe lengre.

Gammel Nok AS er et konsept innen bemanning og rekruttering for folk på 50+. Selskapet har knyttet til seg mer enn 1000 spreke seniorer med ulik erfaring og kompetanse, som utfører oppdrag for bedrifter og private.

Bærekraftig modell
Målet til Gammel Nok AS er at kompetansen til seniorene blir brukt til glede både for samfunnet og den enkelte arbeidstaker.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Gammel Nok AS gir nye muligheter til en gruppe som i økende grad blir diskriminert og ikke prioritert i arbeidslivet. Ved å bruke en godt utprøvd forretningsmodell, men på en annen type ressurser, skaper gründeren unike resultater. Bedriften er satt opp for å kunne nå ut til mange flere og har dermed en bærekraftig forretningsmodell.

De øvrige nominerte til årets pris var:
Abildsø Gård

KUTT

Superplus

Lønn som fortjent, Kirkens Bymisjon Oslo

Les mer om de nominerte her.

Vinneren av Årets Sosiale Entreprenør 2015 får en halv million kroner til videreutvikling av sin bedrift, mens de øvrige nominerte mottar 50.000 kroner hver.

Tidligere vinnere av Årets sosiale entreprenør:
2014: Monsterbedriften, www.monsterbedriften.no
2013: Epleslang, www.epleslang.oslo.no
2012: Lyk-z & døtre, www.lyk-z.no
2011: Noen, www.noen-as.no
2010: Forandringsfabrikken, www.forandringsfabrikken.no

TEKST: IRINA LEE